Hoe werkt Data Recovery?
Een datadrager is een apparaat waar gegevens op kunnen worden gezet. Denk hierbij aan een SD kaart die in je telefoon zit maar ook de harde schijf van je computer, of de USB stick die je gebruikt. Gaat er iets mis en ben je je bestanden kwijt? Dan is data recovery je enige manier om je dierbare foto’s, documenten, muziek en andere belangrijke bestanden terug te krijgen!
Aan de hand van diagnose stellen we vast wat voor recovery er nodig is voor jouw apparaat. Het stellen van de diagnose kost je €35,- en wordt voltooid binnen 2 a 3 werkdagen, na ontvangst van de datadrager.
Dit doen wij in huis en zonder tussenkomst van een derde partij!
Op dit moment voeren wij de volgende soorten recoveries uit:
- (Externe) harde schijf, HDD/SSD ook RAID– Softwarematig en fysiek.
- USB/SD/etc. – Softwarematig.
Het kan gaan over een softwarematige recovery, waar je bijvoorbeeld het per ongeluk je schijf geformatteerd hebt. In de meeste gevallen is data niet helemaal weg na het formatteren en kunnen we de bestanden terughalen. Of na het laten vallen van je harde schijf; vaak is het zo dat de datadrager de gegevens dan niet meer kan opvragen, terwijl de data er dus wel nog is. Met speciale apparatuur en software kunnen we de data terughalen.
Hardwarematige ofwel fysieke recovery is uitgebreider en kost meer tijd. Hier is er vaak een defect in de onderdelen van de schijf zelf. We gaan dus eerst vaststellen welk onderdeel defect is. Vaak kunnen we de schijf tijdelijk repareren door middel van het vervangen van het onderdeel, vervolgens kunnen we snel de data van de schijf halen. Hier komt veel voorzichtig soldeerwerk bij kijken om de soms minuscule chips los te krijgen. Het repareren van de schijf kan soms lange tijd in beslag nemen en vereist specifieke kennis voor zowel het stellen van de diagnose als het repareren, en vandaar dat de fysieke recovery dan ook duurder is.